Geschiedenis


Omstreeks 1860 was Mans (Harmannus Conradus Pieter) Venema dorpsbakker in Glimmen aan de Rijksstraatweg 24 (op de plek van het herbouwde boerderijtje). Een van zijn zoons, Rieks (Henderikus), ging naar de ambachtschool en werd timmerman. Hij werkte voor een baas en dat betekende 's zomer lange dagen werken en 's winters geen werk. In de winter werd nog wat verdiend door het repareren van boeren gereedschap en reparaties aan huizen en boerderijen. In 1898 koopt hij het huis naast dat van zijn vader en begint daar zelf een bedrijf.

Hij bouwde diverse huizen in de buurt o.a. het boerderijtje aan de Oude Boerenweg en de dubbele woning aan de Hoge Hereweg 13 en 15.

De tweede generatie


In 1920 wordt het v.o.f. H. Venema & Zn toen zijn beide zoons Mans en Piet bij hem kwamen werken. Diverse huizen werden er gebouwd en later werd "De Waterleiding" een belangrijke klant. In 1931 moest de oprichter van het bedrijf vanwege zijn gezondheid stoppen met werken en zetten zijn zoons het bedrijf voort.

Na de oorlog en militaire dienst kwam in 1949 de oudste zoon van Mans, Rieks, bij het bedrijf werken. Het ging voorspoedig in de wederopbouw en Rieks nam in 1966 het bedrijf over van zijn vader en oom. Hij had een hele goede opleiding genoten, na ambachtschool de middenstandsdiploma, de aannemerscursus (nu KOB) en tekencursussen. Hij was een ongelooflijk bezige man die als aannemer ook veel tekenwerk verrichte, raadslid was voor de gemeente Haren en actief was in het kerkelijke leven.

De derde en vierde generatie


In het midden van de jaren 70 kwamen de huidige eigenaren Jan en Mans (beide zonen van Rieks) in het bedrijf werken. De geschiedenis herhaalde zich, ze werden in 1983 vennoten en namen het bedrijf over in 1988.

Het bedrijf was nog steeds gevestigd aan de Rijksstraatweg 26 te Glimmen en barstte na al die jaren uit z'n oude voegen. Er werd gedacht aan een nieuw pand op de bestaande locatie. Maar mee op aandringen van vader Rieks is gezocht naar een plek op het nieuwe bedrijven terrein in Haren net over het spoor tegen Onnen.

En zo kwam het dat de huidige locatie Felland Noord 7A kon worden overgenomen van loonbedrijf De Groot. De loods die daar stond werd uitgebreid en verbouwd, er werd een weg rond het bedrijf gelegd en de oude locatie werden huizen gebouwd. Na meer dan 100 jaren is het bedrijf steeds dagelijks actief met het verbouwen en onderhouden van woningen en gebouwen.

Venema Bouw heeft naast geschiedenis ook de toekomst in huis en is in staat om met moderne middelen traditioneel te bouwen!

Contact

Venema Bouw BV
Felland Noord 7a
9753 TB Haren

050 - 406 1201
info@venemabouw.nl

Aangesloten bij

Bouwgarant Bouwend Nederland

Volg ons